Απόστημα-Συρίγγιο

Περιεδρικό απόστημα – Περιεδρικό συρίγγιο

 

Τί είναι περιεδρικό απόστημα και περιεδρικό συρίγγιο;

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια μη φυσιολογική επικοινωνία του πρωκτικού καναλιού με το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Το περιεδρικό απόστημα είναι η φλεγμονή και συλλογή πύου πλησίον του πρωκτού. Αυτές οι δύο παθήσεις συνήθως συνυπάρχουν.

 

Τί συμπτώματα θα έχει το παιδί μου;

Πρώιμα συμπτώματα : Το πρώτο σημείο του περιεδρικού συριγγίου είναι το περιεδρικό απόστημα , το οποίο εμφανίζεται ως επώδυνη, με ερυθρότητα μάζα γύρω από τον πρωκτό του παιδιού.

Όψιμα συμπτώματα : Αν δε θεραπευθεί, το απόστημα μπορεί να μεγεθυνθεί και το παιδί να κάνει πυρετό . Μερικές φορές μπορεί να ‘ ανοίξει ’ μόνο του και να παροχετευθεί. Αν το απόστημα σχετίζεται με συρίγγιο, τότε εμφανίζονται υποτροπιάζοντα αποστήματα ή μια μικρή οπή στο ίδιο σημείο.

 

Ποιές εξετάσεις χρειάζονται για να διαπιστωθεί τί έχει το παιδί μου;

  •  Η φυσική εξέταση αρκεί ώστε να τεθεί η διάγνωση ενός περιεδρικού αποστήματος. Για την αναγνώριση συνυπάρχοντος συριγγίου είναι απαραίτητη η χορήγηση αναισθησίας.
  • Εργαστηριακές εξετάσεις : Συνήθως δεν είναι απαραίτητες στα βρέφη με περιεδρικό συρίγγιο. Στα μεγαλύτερα παιδιά το περιεδρικό απόστημα ή συρίγγιο μπορεί να υποκρύπτει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου οπότε απαιτείται επιπρόσθετος έλεγχος.

 

Ποιά είναι η θεραπεία;

Φαρμακευτική αγωγή : Αντιβιοτική αγωγή και χορήγηση αναλγητικών για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Χειρουργική θεραπεία : Αν το παιδί εμφανίζει μόνο απόστημα (χωρίς εμφανές συρίγγιο) και          ‘κλυδάζει’ , τότε είναι η απαραίτητη η διάνοιξη και παροχέτευση του. Αν υποτροπιάσει το απόστημα , τότε είναι απαραίτητη ξανά η διάνοιξη του ή και η εκτομή πιθανούς συριγγίου.

  • Προεγχειρητικά: Χορηγείται αντιβίωση ενδοφλέβια
  • Μετά το χειρουργείο: Καθαρισμός με φυσιολογικό ορό μετά από κάθε κένωση , ώστε να παραμείνει καθαρό το τραύμα. Μπορεί να χρειαστεί η συνέχιση της αντιβιοτικής αγωγής και των παυσίπονων. Το τραύμα επουλώνεται εντός 1-2 εβδομάδων.

 

Τί πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου επιστρέψει στο σπίτι;

Διατροφή : Δεν υπάρχουν διαιτητικοί περιορισμοί

Δραστηριότητα : Δεν υπάρχουν περιορισμοί

Περιποίηση τραύματος : Καθαρισμός με νερό μετά από κάθε κένωση έως ότου επουλωθεί ( τυπικά εντός 1-2 εβδομάδων )

Φάρμακα : Μπορεί να χρειαστεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών και παυσίπονων

Επανεκτίμηση : Σε 1-2 εβδομάδες

 

Πρέπει να ανησυχώ για κάποιο πρόβλημα στο μέλλον;

Από τη στιγμή που θα γίνει εκτομή του συριγγίου, η πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ μικρή. Υποτροπιάζοντα αποστήματα ή συρίγγια , μετά τη κατάλληλη θεραπεία , απαιτούν επιπρόσθετες εξετάσεις ώστε να καθοριστεί  η υποκείμενη αιτία.