Ομφαλοκήλη

  1. Τί είναι η ομφαλοκήλη;

 

Είναι η ανώμαλη διόγκωση που εμφανίζεται στον ομφαλό. Συνήθως ένα τμήμα του εντέρου προβάλλει μέσω των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Η ομφαλοκήλη είναι συχνή στον παιδιατρικό πληθυσμό (10-20%). Πιο συχνά παρουσιάζεται στους Αφρο-Αμερικανούς , στα πρόωρα και στα χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά.

 

  1. Ποιά είναι η αιτία της;

 

Κατά την εμβρυϊκή ζωή, υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα στου μύες της κοιλιάς που επιτρέπει την είσοδο του ομφάλιου λώρου και επομένως τη ‘ σύνδεση ’ της μητέρας και του εμβρύου. Μετά τη γέννηση αυτό το άνοιγμα ‘ κλείνει ’. Μερικές φορές όμως η σύγκλειση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα το άνοιγμα να παραμένει. Αυτό το ’ άνοιγμα ’ λέγεται ομφαλοκήλη.

 

  1. Ποιά συμπτώματα εμφανίζει το παιδί;

 

Η ομφαλοκήλη παρουσιάζεται ως διόγκωση στον ομφαλό. Η διόγκωση είναι πιο εμφανής όταν το παιδί κλαίει , ενώ γίνεται μικρότερη ή εξαφανίζεται όταν είναι ήρεμο. Αν και σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτεί έντερο μέσα στην ομφαλοκήλη ( περίσφιξη κήλης ). Αν αυτό συμβεί , το παιδί εμφανίζει έντονο πόνο και η διόγκωση γίνεται ‘ σκληρή ’ και κόκκινη. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση ιατρική εκτίμηση ώστε να αποφευχθεί πιθανή βλάβη στο έντερο.

 

  1. Πώς γίνεται η διάγνωση;

 

Η φυσική εξέταση αρκεί για να θέσει τη διάγνωση της ομφαλοκήλης.

 

  1. Ποιά είναι η θεραπεία;

 

Τις περισσότερες φορές η ομφαλοκήλη ‘ κλείνει ’ αυτόματα έως την ηλικία των 3-4 ετών. Αν αυτό δεν επιτευχθεί μέχρι αυτή την ηλικία, τότε συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση. Σε περίπτωση περίσφιξης σε μικρότερη ηλικία η χειρουργική διόρθωση μπορεί να επισπευθεί. Η επέμβαση γίνεται με χορήγηση γενικής αναισθησίας μέσω μιας μικρής τομής στη βάση του ομφαλού. Τα περισσότερα παιδιά επιστρέφουν σπίτι την ίδια ημέρα. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά με συγκεκριμένες παθήσεις. Ο κίνδυνος υποτροπής της ομφαλοκήλης είναι πολύ μικρός.