Υδροκήλη

Υδροκήλη

 

  1. Τί είναι η υδροκήλη;

Είναι η διόγκωση του οσχέου, η οποία προκαλείται από τη συλλογή υγρού. Το υγρό αυτό περιβάλλει τον όρχι. Η υδροκήλη μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή και στους δύο όρχεις. Το μέγεθος της διόγκωσης μπορεί να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η υδροκήλη δεν προκαλεί πόνο και δεν επηρεάζει τον όρχι.

 

  1. Ποιά είναι η αιτία της υδροκήλης;

Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι όρχεις αναπτύσσονται εντός της κοιλιάς του εμβρύου. Προς το τέλος της κύησης κατέρχονται στο όσχεο μέσω της βουβωνικής χώρας. Η κάθοδος αυτή δημιουργεί ένα ‘μονοπάτι’ , το οποίο φυσιολογικά κλείνει μόνο του. Αν δεν κλείσει όμως μετά τη γέννηση, τότε δημιουργείται η υδροκήλη. Υγρό μέσα από τη κοιλιά βρίσκει δίοδο και ‘γεμίζει’ το όσχεο. Μ’ αυτόν τον τρόπο το όσχεο εμφανίζεται διογκωμένο.

 

  1. Ποιά συμπτώματα εμφανίζει το παιδί;

Η υδροκήλη είναι ανώδυνη. Μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη και να προκαλεί δυσφορία και ενόχληση ειδικά όταν το παιδί κάνει αθλητικές δραστηριότητες. Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η υδροκήλη δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του όρχεος.

 

  1. Πότε και πώς αντιμετωπίζεται η υδροκήλη;

Σε πολλές περιπτώσεις το ‘μονοπάτι’ κλείνει μόνο του εντός των 2 πρώτων χρόνων ζωής και η υδροκήλη εξαφανίζεται. Επομένως δεν χρειάζεται καμία θεραπευτική παρέμβαση. Αν αυτό όμως δεν συμβεί, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα, ανευρίσκεται η επικοινωνία και διακόπτεται. Αν ένα παιδί έχει υδροκήλη άμφω, αυτή μπορεί να διορθωθεί σε ένα χειρουργικό χρόνο.

 

 

  1. Τί να προσέξω μετά την επέμβαση;

Η αποφυγή διαβροχής του χειρουργικού τραύματος για 5 ημέρες είναι ουσιώδης. Επίσης σημαντικό είναι τα παιδιά να μη φορούν στενά ρούχα καθώς και να αποφύγουν την έντονη αθλητική δραστηριότητα για 2 εβδομάδες. Επί εμφάνισης άλγους, η χορήγηση παυσίπονου είναι αυτονόητη.

 

  1. Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές από την επέμβαση;

Γενικά οι επιπλοκές από τη χειρουργική διόρθωση της υδροκήλης είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν:

  • Λοίμωξη τραύματος
  • Υποτροπή υδροκήλης
  • Τραυματισμός σπερματικών αγγείων και σπερματικού πόρου