Φίμωση- Περιτομή

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΜΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

1. Τί είναι η φίμωση;

Φίμωση είναι η αδυναμία έλξης προς τα πίσω της ακροποσθίας, της δερματικής πτυχής δηλαδή, που καλύπτει την βάλανο του πέους.

2. Η φίμωση είναι πάντα παθολογική κατάσταση;

Όχι! Η φίμωση στα νεογνά είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Όλα τα αγοράκια γεννιούνται με φίμωση (βαλανοποσθικές συμφύσεις). Η φίμωση όμως μπορεί να είναι και παθολογική και να οφείλεται σε φλεγμονές της βαλάνου.

3. Πότε πρέπει οι γονείς να ανησυχήσουν;

Με την πάροδο του χρόνου η συχνότητα της φίμωσης μειώνεται και το πρόβλημα λύεται αυτόματα. Όταν όμως η φίμωση παραμένει μετά την αφαίρεση της πάνας (περίπου στην ηλικία των 3 ετών), τότε θα πρέπει να επισκεφθούν τον παιδοχειρουργό.

4. Τί είναι η παραφίμωση;

Παραφίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία έλκεται κάτω από το επίπεδο της βαλάνου αλλά δεν μπορεί να επανέλθει πάνω απ’ αυτό το επίπεδο. Σ’ αυτή την περίπτωση η ακροποσθία γίνεται ιδιαίτερα οιδηματώδης και ερυθρή. Η παραφίμωση είναι επείγουσα κατάσταση και θα πρέπει αμέσως οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδοχειρουργό.

5. Η φίμωση πάντα χειρουργείται;

Όχι! Η εφαρμογή κορτιζονούχων κρεμών για 10-15 ημέρες μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των βαλανοποσθικών συμφύσεων. Αν μετά την λήξη αυτής της θεραπείας δεν υπάρχει βελτίωση, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν οι γονείς σε παιδοχειρουργό.

6. Πότε χειρουργείται η φίμωση;

Οι ενδείξεις για να χειρουργηθεί ένα παιδί είναι η παθολογική φίμωση, η παραφίμωση και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ακροποσθίας. Υπάρχουν βέβαια και θρησκευτικοί ή πολιτισμικοί λόγοι για να οδηγηθεί ένα παιδί στο χειρουργείο. Οι πιο συχνές χειρουργικές τεχνικές είναι η περιτομή και η πλαστική ακροποσθίας.

7. Είναι επίπονη για το παιδί η χειρουργική διόρθωση;

Καθόλου! Το παιδί λαμβάνει γενική και περιοχική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά και την ίδια ημέρα το παιδί επιστρέφει σπίτι του.

8. Τί πρέπει να προσέχουμε μετά την επέμβαση;

Μετεγχειρητικά η εφαρμογή ειδικών αλοιφών είναι ουσιώδης. Σημαντικό επίσης είναι να αποφύγουμε ακούσια χτυπήματα στην ευαίσθητη περιοχή.

9. Υπάρχουν οφέλη από την περιτομή;

Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε περιτομή παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ουρολοιμώξεων, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και κακοήθειας προστάτη και πέους στην ενήλικο ζωή τους.

10. Πότε δεν πρέπει να χειρουργείται ένα παιδί με φίμωση;

Όταν ένα παιδί έχει προβλήματα με την πηκτικότητα του αίματος, τοπική φλεγμονή καθώς και συγγενείς ανωμαλίες του πέους όπως π.χ. υποσπαδίας, δεν πρέπει να οδηγείται σε χειρουργική επέμβαση για διόρθωση της φίμωσης.