- Τί είναι βουβωνοκήλη;
Η κήλη είναι η προβολή ενός τμήματος ενδοκοιλιακού οργάνου, όπως το έντερο, μέσω μιας αδυναμίας των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Μια μαλακή διόγκωση εμφανίζεται κάτω από το δέρμα στη περιοχή που εντοπίζεται η κήλη. Η κήλη που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα λέγεται βουβωνοκήλη.
- Ποιά είναι η αιτία της βουβωνοκήλης;
Μεταξύ 12ης και 14ης εβδομάδας εμβρυϊκής ζωής σχηματίζονται οι όρχεις ή οι ωοθήκες πλησίον των νεφρών. Σταδιακά κατέρχονται προς το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς. Κατά τη μετακίνηση τους ένα τμήμα του περιτοναίου (ένας λεπτός ιστός που επενδύει το εσωτερικό της κοιλιάς) που προσφύεται στον όρχι ‘σύρεται’ μαζί μ´αυτόν στο όσχεο σχηματίζοντας ένα σάκο.
Παρόμοια διαδικασία συμβαίνει και στα κορίτσια καθώς ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας κατέρχεται στη βουβωνική χώρα. Αυτός ο σάκος είναι γνωστός ως ελυτροπεριτοναϊκός πόρος και φυσιολογικά ‘ κλείνει ’ σύντομα μετά τη γέννηση περιορίζοντας κάθε επικοινωνία μεταξύ της κοιλιάς και του οσχέου ή της βουβωνικής χώρας.
Όταν καθυστερήσει ή αποτύχει ‘το κλείσιμο’ αυτής της επικοινωνίας , τότε αυτή μπορεί να διαταθεί και να εκδηλωθεί η κήλη. Η διάταση του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου δημιουργεί το σάκο της βουβωνοκήλης επιτρέποντας ενδοκοιλιακά όργανα να προπίπτουν από την κοιλιά και να εισέρχονται εντός αυτού.
- Ποιά είναι η συχνότητα της;
Η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στα παιδιά το 1/3 εμφανίζεται μέσα στους 6 πρώτους μήνες ζωής. Στα αγόρια η βουβωνοκήλη εμφανίζεται συχνότερα (80-90%). Πιο συχνά παρουσιάζεται στη δεξιά πλευρά , αν και σε ποσοστό 10% εμφανίζεται και στις δυο πλευρές.
- Ποιοί παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση της;
- Σε ένα ποσοστό άνω του 10% άλλα μέλη της οικογένειας εμφάνισαν βουβωνοκήλη στη νεογνική ή βρεφική ηλικία.
- Στα πρόωρα νεογνά η συχνότητα της βουβωνοκήλης μπορεί να αυξηθεί έως 30%.
- Ποιά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί;
- Διόγκωση στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο μπορεί να εμφανιστεί όταν κλαίει ή είναι ανήσυχο το παιδί. Αυτή η διόγκωση μπορεί να μικρύνει ή ακόμα και να εξαφανιστεί όταν το παιδί είναι ήρεμο.
- Μαλακή μάζα που συνήθως δεν είναι ευαίσθητη.
- Πόνος στη περιοχή που εντοπίζεται η κήλη.
- Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και της φυσικής εξέτασης.
- Τί είναι η περισφιγμένη βουβωνοκήλη;
Αν η διόγκωση μπορεί εύκολα και απαλά να αναταχθεί στη κοιλιά, η κήλη ονομάζεται ‘ανατασσόμενη’. Αν αυτό δεν είναι εφικτό , τότε μιλάμε για περισφιγμένη βουβωνοκήλη (μη ανατασσόμενη). Σ´ αυτή τη περίπτωση τα βρέφη ή παιδιά εμφανίζουν έντονη ανησυχία, έμετους, απώλεια όρεξης, διαταραχές των κενώσεων, ευαισθησία στη βουβωνική χώρα και μετεωρισμό της κοιλιάς. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επείγουσα καθώς κινδυνεύει η βιωσιμότητα του εντέρου ( διακόπτεται η αιμάτωση του ) και απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
- Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;
Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης είναι χειρουργική και μάλιστα όσο το δυνατό πιο γρήγορα από τη στιγμή που θα διαγνωσθεί ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της περίσφιξης. Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Τα περισσότερα παιδιά παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα με εξαίρεση τα πρόωρα που μπορεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μια νύχτα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται μετά από μερικές ημέρες, ενώ η αποχή από αθλητικές δραστηριότητες εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το είδος του αθλήματος.
- Υπάρχει κάποιος κίνδυνος στο μέλλον;
Ο κίνδυνος υποτροπής της βουβωνοκήλης μετά τη χειρουργική αποκατάσταση είναι πολύ μικρός. Αυξάνεται όμως στη περίπτωση των πρόωρων βρεφών και στα παιδιά με ειδικές παθήσεις όπως αυτά με υδροκέφαλο, νοσήματα του συνδετικού ιστού, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και χρόνια αναπνευστική νόσο.