Ραγάδα πρωκτού

Ραγάδα πρωκτού

 

  1. Τί είναι η ραγάδα πρωκτού;

 

Η ραγάδα πρωκτού ή πρωκτικού δακτυλίου είναι μια σχισμή στο δέρμα του πρωκτού. Πιο συχνά παρουσιάζεται σε παιδιά με δυσκοιλιότητα και ηλικίας 6-24 μηνών. Η δίοδος σκληρών κοπράνων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του πρωκτού, πόνο και αιμορραγία. Η ραγάδα είναι η πιο συχνή αιτία αιμορραγίας από το ορθό στα παιδιά.

 

  1. Ποιά συμπτώματα εμφανίζει το παιδί;

 

  • Πρώιμα σημεία: λωρίδες αίματος που επαλείφουν τα κόπρανα ή εμφανίζονται στο χαρτί της τουαλέτας, πόνος μετά από κάθε κένωση , δυσκοιλιότητα.
  • Όψιμα συμπτώματα: η σχισμή προκαλεί πόνο κατά την αφόδευση με αποτέλεσμα το παιδί να ‘κρατιέται’ και να μη πηγαίνει τουαλέτα. Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο επιδεινώνεται η δυσκοιλιότητα και τελικά όταν πάει τουαλέτα μετά από ημέρες η σχισμή γίνεται μεγαλύτερη. Όταν η ραγάδα γίνεται χρόνια (ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων τραυματισμών και επούλωσης) , τότε είναι πιθανή η δημιουργία δερματικής πτυχής στον πρωκτό.

 

  1. Πώς γίνεται η διάγνωση;

 

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η κλινική εξέταση θέτουν την διάγνωση. Αιματολογικές εξετάσεις συνήθως δεν χρειάζονται. Μπορεί να διενεργηθεί ακτινογραφία κοιλίας για τη διαπίστωση κοπρόστασης. Παθήσεις που μιμούνται τη ραγάδα δακτυλίου είναι το περιεδρικό συρίγγιο, οι ορθοπρωκτικές ανωμαλίες και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου στα μεγαλύτερα παιδιά (νόσος Crohn).

 

  1. Ποιά είναι η θεραπεία;

 

Τοπική φροντίδα: η καθιστή θέση σε ζεστό μπάνιο για 20 λεπτά, 2-3 φορές την ημέρα, μπορεί να μειώσει το πόνο και να επιταχύνει την επούλωση.

Φαρμακευτική αγωγή: χορηγούνται φάρμακα που ‘μαλακώνουν’ τα κόπρανα καθώς και ειδικές κρέμες (συνδυασμός τοπικού κορτικοστεροειδούς και αναισθητικού).

 

 

  1. Πώς να φροντίζω το παιδί στο σπίτι;

 

Δίαιτα: θα πρέπει να είναι άφθονη σε φρούτα και λαχανικά. Δαμάσκηνα και σταφίδες βοηθούν να είναι πιο μαλακά τα κόπρανα. Τα μήλα και οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα, οπότε θα πρέπει να περιορίζονται. Η επαρκής λήψη νερού είναι πολύ σημαντική.

Δραστηριότητες: δεν υπάρχει περιορισμός.

Πότε να καλέσω τον γιατρό: όταν εμφανιστεί ερυθρότητα γύρω από το πρωκτό, παρατηρηθεί εκροή πύου, αναστολή κενώσεων, μετεωρισμός της κοιλίας, έμετοι ή αδυναμία σίτισης.

Επανεκτίμηση: το παιδί θα πρέπει να παρακολουθείται από τον παιδίατρο, τον παιδοχειρουργό και τον παιδογαστρεντερολόγο για να διαπιστωθεί η επούλωση της ραγάδας και η βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

 

  1. Πρέπει να ανησυχώ για κάτι στο μέλλον;

 

Τα περισσότερα βρέφη και παιδιά με ραγάδα πρωκτού δεν έχουν μακροχρόνια προβλήματα. Περιστασιακά μπορεί να δημιουργηθεί δερματική πτυχή πάνω από τη ραγάδα που να προκαλέσει δυσφορία. Όταν όμως αντιμετωπισθεί επιτυχώς η δυσκοιλιότητα , οι δερματικές πτυχές εξαφανίζονται. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο. Η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλεί ραγάδες και αυτές με τη σειρά τους επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.